Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Více informací

Podpora (PO-PÁ 9-17 h)
+420 704 003 200

Klientská zóna - Přihlásit seKlientská zónaPřihlásit se
Komplexní služby v BOZP a PO

1. Home office v pracovní smlouvě

Home office je mezi zaměstnanci oblíbený pracovní režim i mimo epidemii covid 19. Pro odškodnění je ale důležité, aby byla tato možnost zakotvena i v pracovní smlouvě. Zaměstnavatel tak oficiálně uznává, že část svých pracovních povinností vykonává zaměstnanec mimo kancelář, a to v domácím prostředí. A pokud se při výkonu práce zraní, má právo na kompenzaci.

2. Mějte ve smlouvě čas, kdy se máte věnovat práci

Další položkou, která by neměla ve smlouvě chybět, je doba, která je vyhrazena výkonu zaměstnání. Má jasně popisovat, zda jde o pevně určený čas, nebo o flexibilní dobu.

3. Pracovní úraz souvisí s výkonem práce

Nestačí jen uvádět, že se člověk zranil v době, kdy měl oficiálně pracovat. Zranění by mělo skutečně souviset s výkonem práce. Pokud člověk například upadne při cestě k domácí kopírce, popřípadě během konferenčního hovoru, nárok na odškodnění by mít měl. Jestliže pracovníka srazí auto při cestě pro svačinu či se opaří při přípravě oběda, nárok nemá, ačkoliv k problému došlo v pracovní době. Proto jasně uvádějte nejen typ zdravotních potíží, ale i okolnosti, za kterých k nim došlo.

4. Zaměstnavatel musí uznat úraz jako pracovní

Důležitým bodem je, aby zaměstnavatel uznal úraz jako pracovní. Tento krok otevírá cestu k odškodnění a je pro něj zásadní. Zdůrazněte jak souvislost zranění s prací, tak i skutečnost, že kompenzaci neplatí přímo zaměstnavatel, ale jeho pojišťovna.

5. Důkazy o úrazu během výkonu zaměstnání

Pracovní úraz se v domácím prostředí velice těžko dokazuje, proto záleží na každém detailu. Pomůže, pokud má poškozený v ruce jasné a silné důkazy.

„Ten nejlepší nástroj na dokumentaci máme skoro každý v kapse – je to náš mobilní telefon. Pokud máme tu možnost, okamžitě po nehodě si vyfoťte nejen svá zranění, ale také celou situaci. Pomůže vám to dokázat, že jste si úraz přivodili opravdu v blízkosti počítače, a ne třeba při ranní sprše,“ radí Beck, podle kterého samozřejmě pomohou i svědci.


< zpět na přehled

Čím se řídíme v TECHNING s.r.o.

Nabízíme
profesionální
přístup
Využíváme
moderní
technologie
Orientujeme se
na potřeby
zákazníka

TECHNING s.r.o.

Polní 568
Boršov nad Vltavou, 373 82 
IČO: 054 90 553
DIČ: CZ 05490553

Podpora (PO-PÁ 9-17 h)
+420  704 003 200

Napište nám na adresu
info@techning.cz

nebo využijte náš
Kontaktní formulář

© Copyright TECHNING s.r.o. 2017-2024. All Rights Reserved.