Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Více informací

Podpora (PO-PÁ 9-17 h)
+420 704 003 200

Klientská zóna - Přihlásit seKlientská zónaPřihlásit se
Komplexní služby v BOZP a PO

Řemeslník ze Slovenska, který přišel při řezání prken o čtyři prsty, ve středu dostal u Ústavního soudu novou naději na odškodnění. Původně žádné nezískal – s firmou totiž neměl smlouvu. Úraz se mu stal v den, kdy se přišel zeptat na volnou pozici a rovnou dostal pracovní úkol.

Případem se musí znovu zabývat Okresní soud v Českých Budějovicích, je nutné doplnit dokazování a zvážit, zda už byl řemeslník zaměstnancem, anebo uchazečem o zaměstnání, tedy zda na situaci dopadá pracovní, anebo občanské právo.

V úvahu připadá také možnost, že byl v takzvaném faktickém pracovním vztahu. Ať už bude odpověď na právní otázku jakákoliv, je podle ÚS nutné zohlednit, že řemeslník byl ve vztahu k firmě v pozici slabší strany.

„Nepostačí jenom říci, že nebyl v pracovním poměru, že neexistuje pracovní smlouva. Obecné soudy zanedbaly své povinnosti,“ řekla novinářům soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková. „Nepřihlédly ani k právu EU, které vyžaduje ochranu uchazeče o zaměstnání v podobném standardu, jako je ochrana zaměstnance,“ doplnila soudkyně.

O volném místě svářeče-zámečníka se muž dozvěděl na českobudějovickém úřadu práce. Když do firmy přišel, jeden ze zaměstnanců mu rovnou zadal pracovní úkol, aniž by ho předtím poučil a aniž by s ním uzavřel smlouvu či dohodu. Firma si jej zřejmě chtěla vyzkoušet s tím, že smlouvu případně uzavřou později.

Odpoledne téhož dne muž utrpěl vážný úraz. Přišel o čtyři prsty, pátý si poranil. Událostmi se zabýval inspektorát práce a zjistil několik správních deliktů na straně firmy, ovšem v odvolacím řízení po uplynutí roční lhůty zanikla odpovědnost firmy. Policie stíhala pracovníka, který uchazeči o zaměstnání zadal úkol, nicméně stíhání skončilo podmínečným zastavením.

Zmrzačený řemeslník se pak v civilním procesu domáhal náhrady škody a ztráty výdělku. Okresní soud v Českých Budějovicích žalobu zamítl, což zdůvodnil zejména tím, že mezi zraněným mužem a firmou nevznikl žádný pracovněprávní vztah. Krajský soud v Českých Budějovicích rozsudek potvrdil, stejně jako Nejvyšší soud. Nikdo z aktérů sporu se dnešního vyhlášení nálezu ÚS nezúčastnil.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/remeslnik-nehoda-soud-odskodneni-dqk-/domaci.aspx?c=A170830_102233_domaci_amu

 

Společnost TECHNING  s.r.o. poskytuje komplexní a férové služby BOZP a PO (bezpečnost práce a požární ochrany) v následujících oblastech: Jižní Čechy, České Budějovice, Tábor, Písek, Třeboň, Jindřichův Hradec, Žirovnice, Strakonice, Český Krumlov, Dačice, Kunžak, Veselí nad Lužnicí


< zpět na přehled

Čím se řídíme v TECHNING s.r.o.

Nabízíme
profesionální
přístup
Využíváme
moderní
technologie
Orientujeme se
na potřeby
zákazníka

TECHNING s.r.o.

Polní 568
Boršov nad Vltavou, 373 82 
IČO: 054 90 553
DIČ: CZ 05490553

Podpora (PO-PÁ 9-17 h)
+420  704 003 200

Napište nám na adresu
info@techning.cz

nebo využijte náš
Kontaktní formulář

© Copyright TECHNING s.r.o. 2017-2024. All Rights Reserved.